Bewegend leren



                                                              

Positieve invloeden op leren

Ik vind deze werkvorm heel mooi om te gebruiken in de klas. De kinderen hebben plezier en omdat ze samen een rol hebben in het spel/de activiteit, zijn ze betrokken bij de lesstof. Ze kunnen elkaar helpen bij het behalen van het doel. Onderzoek is nog niet eenduidig over het effect van beweging op de cognitieve prestaties. In de praktijk zie ík vooral gemotiveerde kinderen die plezier hebben in de activiteit, waardoor doelen makkelijker behaald worden. Kortom: we hebben in de klas veel plezier bij het leren, de kinderen zijn enthousiast en positief. Dat lijken mij heel goede voorwaarden om te leren.

Materialen

Stoepkrijt, dobbelstenen, wisbordjes, post-its en lamineervellen zijn de meest voorkomende materialen die ik gebruik om mijn spellen vorm te geven. Soms kost het even tijd om de materialen te maken, maar als je ze één keer gemaakt hebt, kun je ze nog lang gebruiken. Goed bewaren en je trekt ze de volgende keer zó uit de kast.

Veel materialen die ik gemaakt heb, deel ik op deze blog. Ook zijn er ideeën te vinden die je makkelijk, zonder al te veel voorbereiding, kunt gebruiken. En voor sommige activiteiten hoef je slechts een emmertje stoepkrijt te pakken en kun je beginnen!

Starten

Begin met bepalen van het doel van de les. Bekijk  de opdrachten die de leerlingen moeten maken. Kun je dat in een andere vorm gieten? Dit is de start van het ontwerpen van een les. 
Zijn de kinderen bezig met het leren van de tafelsommen? En staan er in het boek rijtjes, waarbij de kinderen de antwoorden moeten invullen? Dan kun je bijvoorbeeld het pinguïnspel erbij pakken.
Daarmee oefenen de kinderen de tafels (tot en met 6). In spelvorm, gezellig samen. Oké, ze zijn niet stil aan het werk, maar er is een hoop plezier en betrokkenheid. Vooral die hoge betrokkenheid leidt tot oefenen met het doel van de les.

Gebruik vooral ideeën die je op deze blog tegenkomt. Misschien inspireert het je tot het zelf verzinnen van activiteiten.

Veel plezier gewenst! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ren-dictee

Sneeuwballendictee

Klankgroepen-spel