Rekenen tot 1000 - spelblad

Spelblad voor cijferen, rijgen op de getallenlijn, en een leeg format.


In de klas zijn we druk aan het oefenen met cijferend optellen en aftrekken. Nadat ik de kinderen instructie heb gegeven, gaan ze nu deze vaardigheid inoefenen.

Hiervoor heb ik een werkblad gemaakt, waar de leerlingen in tweetallen mee werken.

Het werkblad heb ik eerder gebruikt voor het oefenen van uitrekenen van sommen op de getallenlijn, het zou ook aanpasbaar zijn voor groep 3 of groep 4. Daarvoor heb ik ook een leeg format toegevoegd.



De opdracht:

De kinderen werken in tweetallen. Ze krijgen samen één werkblad en één dobbelsteen. Voor het opschrijven van de sommen gebruiken ze hun wisbord. Dit kan echter ook op hun kladblok of in hun schrift. Net wat jij als leerkracht handig vindt.

Op het werkblad staan twee tabellen: tabel 1 en tabel 2. De leerlingen kiezen welke tabel ze voor hun rekening nemen. 

Leerling van tabel 1 gooit, kijkt naar het aantal ogen op de dobbelsteen en kiest het bovenste getal in de kolom.  Leerling 2 gooit en kiest het bovenste getal uit de kolom, corresponderend met het aantal gegooide ogen, uit tabel 2.

Met deze twee getallen maakt het tweetal een plus- of minsom. Ze schrijven het op op het wisbord en rekenen samen uit. De strategie die ze voor het uitrekenen gebruiken hangt natuurlijk af van het doel van je les. 



Er is hard gewerkt en goed geoefend. Op deze foto met minsommen rijgen op de getallenlijn.

Klik hier voor het ingevulde spelblad. Voor het 
lege format, klik hier.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Ren-dictee

Sneeuwballendictee

Klankgroepen-spel