Verandertekening van kip naar kuikens

Lente! Je voelt het aan de zon, je ziet het aan de krokussen, bomen, lammetjes: de lente komt eraan!

We hebben in de klas een 'verandertekening' gemaakt, de verandering van broedende kip tot eitjes die zijn uitgekomen. Door de tekening op een bepaalde manier te vouwen, kun je vanaf links de broedende kip zien, en vanaf rechts de kuikentjes.






Het ziet er spectaculair uit, maar is helemaal niet moeilijk om te maken. Met het vouwen moet je even opletten dat je goed begint.

Eerst geef je de leerlingen de kleurplaat.

Je downloadt deze kleurplaat hier.

Zoals je ziet zijn de kleurplaten verdeeld in stroken. Deze stroken heb ik genummerd, zodat je niet in de war raakt met de volgorde. De kinderen kleuren eerst beide kleurplaten. Daarna knippen ze de tekening in stroken.

Na het knippen, plak je de stroken op een A3 blad, om en om een strook van elke tekening, zoals de nummering aangeeft. Let er hierbij op, dat de stroken recht naast elkaar geplakt worden met een kleine tussenruimte van ongeveer 1 a 2 mm. Begin aan de rand, anders passen niet alle stroken op je papier.

Deze jongedame deed het keurig, dit is dus de bedoeling. Het overtollige papier knip je eraf.
 

Nu komt het vouwen aan bod. Ik heb de kinderen de termen bergvouw en dalvouw geleerd. Een berg staat omhoog, een dal zit tussen twee bergen in, en staat naar beneden. Start met een bergvouw, dat is erg belangrijk, anders komen de tekeningen niet meer goed uit.


Nu ben je klaar! Bekijk de tekening schuin van de linkerkant en je ziet de kip broeden. Daarna kijk je vanaf rechts en zijn de kuikentjes uit het ei.

Veel knutselplezier!



 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Ren-dictee

Sneeuwballendictee

Klankgroepen-spel