Klankgroepen-spel

Vandaag hebben we geoefend met de woorden met open lettergreep, eindigend op een lange klank, korte klank of tweetekenklank. Elke methode heeft een andere benaming voor de regels die er gelden, maar elk kind moet leren of je 'molen' of 'mollen' schrijft. Mijn ervaring is dat het een kwestie van veel oefenen is, om deze regels onder de knie te krijgen.

Ik heb ongeveer een jaar geleden dit klankgroepenspel gekregen van Patty Harmeling. 

Zij heeft placemats ontworpen voor het oefenen met deze regels. Ik heb de placemats iets aangepast naar de terminologie die wij op school gebruiken.


In elke hoek staat een andere regel: 

woorden met open klankgroep eindigend op een lange klank, woorden met een open klankgroep eindigend op een korte klank, woorden met een open klankgroep eindigend op een tweetekenklank en woorden met een gesloten klankgroep.

De kinderen  werken in duo's en krijgen samen een stapel kaartjes. De een pakt een kaartje van de stapel en leest deze voor aan de ander, maar laat het niet zien! De ander verdeelt het woord in klankgroepen en bepaalt bij welke regel het woord hoort. Dit licht hij mondeling toe aan de ander en schrijft dit woord in de juiste hoek op de placemat. 

             



Dan wordt het kaartje in het midden van de placemat gelegd en controleren ze samen of het woord goed geschreven is. Goed? Dan mag de leerling het kaartje houden! Fout? Dan gaat het kaartje onder op de stapel. Daarna wisselen ze van rol. 

Omdat de placemats geplastificeerd zijn, kun je ze na de les makkelijk schoonvegen en later weer gebruiken.

Het is een groot succes! Mijn leerlingen zijn wel in voor een beetje competitie en ze willen graag zoveel mogelijk kaartjes verzamelen. Ook omdat ze naar elkaar moeten verwoorden welke regel er toegepast moet worden, stimuleren ze elkaar in het scherp zijn op de regels.

De placemats kun je hier downloaden 

De woordkaartjes vind je hier.

Heel veel speelplezier! Ik zie graag een reactie tegemoet, zodat ik deze kan doorgeven aan Patty.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ren-dictee

Sneeuwballendictee